Андрей Арнаудов и каузата за повече родители в България

„Живеем в 21 век и всеки човек, който има информация за банкирането на стволови клетки и иска да направи най-доброто за детето си, е длъжен да съхрани такива“.

Това каза щастливият татко Андрей Арнаудов след като получи договор за съхранени стволови клетки от екипа на Биорегенерация. Синът му Васил се роди в края на май, а за процедурата по извличането и съхранението на стволови клетки Андрей и неговата любима Емануела Толева се довериха най-голямата у нас българска банка – Биорегенерация. Ето какво още ни сподели телевизионният продуцент и основател на благотворителната организация ДНК за родителството, избора да съхрани стволови клетки и посвещението на каузата за по-висока раждаемост в България:

Как се променят приоритетите, когато станеш баща?

—Признавам, че винаги съм поставял на първо място работата си, колкото и да е огорчавало това близките ми. Е, между 18 и 30 години работата вървеше със забавленията, но след това се фокусирах изцяло върху нея. В това отношение нещата не са се променили за мен – аз съм ужасно зает човек, натоварен до предела на възможностите си.

Естествено, когато вече имаш дете, няма съмнение кое е най-важното нещо в живота ти.

Слава богу, Васил се роди в много хубав период – втората половина на юни и юли са най-свободните месеци за мен и имам възможност да му обръщам достатъчно внимание. Благодарен съм на Емануела, която поема цялата грижа около прояви като колики и прекрасно се грижи за комфорта му, давайки ми възможност напълно да изпитам радостта да имаш дете.

— Замисляте ли се вече върху възпитанието на Васил, какви са мечтите ти за него?

— Мисля, че човек възпитава децата по начина, по който е бил възпитаван – освен ако не е бил ужасен от детството си, а аз не съм бил. Ще се постарая да следвам модела на моите родители, които никога не са се опитвали да проектират амбициите си върху мен. Вярвам, че добре реализираните родители не оказват натиск върху изборите на децата си, а им дават свобода да следват пътя си. Така че ще оставя Васил да прави това, което му е интересно и смята за важно, без да го глезя твърде много. Надявам се да има характер, много е важно да има чувство за хумор, и да не се отказва лесно. Да бъде здрав, добър и усмихнат човек.

— Как стигнахте до решението да съхраните стволови клетки в Биорегенерация?

— Живеем в 21 век и всеки човек, който има информация за банкирането на стволови клетки и иска да направи най-доброто за детето си, е длъжен да съхрани такива. Доверихме се на Биорегенерация след обстойно проучване на възможностите и в България, и в чужбина и след много разговори с хора, които разбират от материята.

Имахме много други възможности, но Биорегенерация спечели доверието ни, покривайки всички критерии, които човек трябва да има предвид, когато избира банка за съхранение на стволови клетки.

Ако ме питате дали съм наблюдавал самата процедура – не съм. Колкото и да съм либерален в някои отношения, по отношение на родилния процес съм консервативен и смятам, че мястото на бащата е пред родилната зала.

bioregeneration.bg_Снимка 2 Андрей Арнаудов и каузата за повече родители в България (2).png

— Сега, вече родител, зареден ли си с още повече сили за кампанията за насърчаване на раждаемостта, на която си лице и основател?

— Убеден съм в силата на кампанията още при основаването на ДНК (Движение за Национална кауза – бел.а.).

С моите съмишленици смятаме, че няма друга по-голяма и по-важна кауза на този етап от раждаемостта в България, от продължаването и спасяването на нашето ДНК.

Вече тече записването за второто Национално кръщене „Направи го за България“, което ще се проведе през октомври – надявам се в още повече градове. С ДНК продължаваме да работим и върху платформата Bulgaria Wants You, която дава информация на емигрирали в чужбина семейства за възможности за работа и други социални тенденции с цел да ги привлечем обратно тук – и тук да отглеждат децата си.

Ще се фокусираме и върху създаването на диалог между държавата, бизнеса и работещите хора във фертилна възраст. Нашите проучвания показаха, че хората от средната класа, които работят, плащат данъци и изобщо са съвестни граждани на своята страна, не усещат реална подкрепа от законодателството и системата, когато говорим за по-висока раждаемост. Работещите настоящи, бъдещи или потенциални родители се чувстват невидими за държавата и това е нещо, което искаме да променим. ДНК вече има много съмишленици, голяма част от тях са доброволци, което ни кара да вярваме, че вървим в правилната посока.

— Като човек, който се бори за по-висока раждаемост, какво е личното ти послание към бъдещите родители?

— Ще го кажа съвсем честно – винаги съм се страхувал от този момент.

Сега вече знам, че изобщо не е страшно, напротив – носи голяма радост. И няма как да не се справиш.

Андрей Арнаудов и съпругата му Емануела са посланици на най-голямата българска банка за стволови клетки Биорегенерация. Биорегенерация подкрепя каузата на ДНК – Направи го за България.

 

Други новини

Top