Услуги

БИОСЕЛ ПЛЮС

Получаване, обработка и съхранение за 20-годишен период на хемопоетични стволови клетки от кръв от пъпна връв и мезенхимни стволови клетки от тъкан пъпна връв.

Прочетете още

БИОСЕЛ

Получаване, обработка и съхранение за 20-годишен период на хемопоетични стволови клетки кръв от пъпна връв.

Прочетете още

БИОДЕНТ

Получаване, обработка и съхранение за 20-годишен период на мезенхимни стволови клетки от пулпа на млечен зъб.

Прочетете още

БИОКОРД

Получаване, обработка и съхранение за 20-годишен период на мезенхимни стволови клетки от тъкан от пъпна връв.

Прочетете още

Стволови клетки – какво е тяхното приложение в медицинската сфера?

Когато става въпрос за употребата на стволови клетки в медицинската сфера, трябва да кажем, че тяхното приложение е доста широко. Стволови клетки се използват при лечението на левкемия, автоимунни заболявания и множество други здравословни състояния. Те могат да бъдат и част от терапиите, свързани с възстановяването на хора, прекарали инсулт, или пък страдащи от хронични болки и увреждания. Изследвания на стволови клетки се правят непрекъснато с цел да бъдат изучени в дълбочина споменатите им полезни свойства и открити нови такива.

Виж повече

Кои са главните ползи и преимущества на лечението със стволови клетки?

 

Стволови клетки 1
Стволови клетки - научете повече!

Много са ползите и преимуществата от лечението със стволови клетки, в зависимост от това при какви точно заболявания и проблемни състояния се прилага. В следващите редове ще се постараем да обобщим основните сред тези ползи и преимущества:

 

 

  1. Ползи и преимущества на лечението със стволови клетки: Увеличава шанса за преживяване – както вече отбелязахме в началото на текста, лечение със стволови клетки се прилага при пациенти, страдащи от левкемия и други онкологични заболявания. Обикновено този тип лечение е допълнение към агресивните химиотерапии, които най-често се използват в подобни случаи. Доказано е, че процедурите със стволови клетки помагат на човешкия организъм да издържи на въпросните агресивни химиотерапии и увеличават шанса му да преживее заболяването.  
  2. Ползи и преимущества на лечението със стволови клетки: Възможност за избягване на сложни оперативни процедури – в някои случаи лечението със стволови клиенти е възможна алтернатива на сложните оперативни процедури. Нехирургичният характер на лечението със стволови клетки гарантира по-високи нива на спокойствие и сигурност за самите пациенти, както и за техните близки.
  3. Ползи и преимущества на лечението със стволови клетки: Съкращаване на периода за възстановяване – лечението със стволови клетки съкращава периода за възстановяване след претърпени различни травми и увреждания. То е шанс за пациента да се върне по възможно най-бързия начин към своя нормален ритъм на живот. Бъдете сигурни, че разликата във времетраенето на възстановителния период е голяма, когато се сравнят лечение със стволови клетки и оперативни процедури.
  4. Ползи и преимущества на лечението със стволови клетки: Облекчаване на болки и възпалителни процеси – възможно е посредством терапии със стволови клетки да се облекчат болки и протичащи в тялото на човека възпалителни процеси. Подобни терапии спомагат и за възстановяването на тъкан, пострадала при инциденти или получени травми.
  5. Ползи и преимущества на лечението със стволови клетки: Няма риск от отхвърляне – сред съществените преимущества на лечението със стволови клетки е добре да се посочи и това, че няма риск те да бъдат отхвърлени след трансплантацията им на човека, от който са извлечени. Минимален пък е рискът от отхвърляне, ако съответните стволови клетки се трансплантират на близки роднини на донора (родители, братя, сестри), но, в случай на необходимост, това се проверява допълнително от компетентни специалисти, преди да се пристъпи към процедурата.

 

Видове стволови клетки, използвани в съвременната медицинска практика

 

stvolovi-kletki-2.jpg
Стволови клетки - свържете се с нас!

В съвременната медицинска практика се използват следембрионални стволови клетки. Два са видовете следембрионални стволови клетки, които имат съществено значение и служат за посочените по-горе приложения. Става въпрос за хемопоетичните и мезенхимните стволови клетки. Нека да ви разкажем накратко кои са разликите между двата вида стволови клетки и как тези разлики обуславят използването им за медицински цели.

Хемопоетичните стволови клетки се извличат от кръвта на пъпната връв, от периферна кръв, както и от костен мозък. Най-важна от гледна точка на медицинските цели е способността им да се диференцират бързо и да възстановяват функционално активните клетки на кръвта и на имунната система. Те са отличен избор при лечение на заболявания като левкемия или лимфом, както и при проблеми с имунната и хемопоетичната системи.

Мезенхимните стволови клетки пък могат да дойдат от костния мозък, от тъкан от пъпната връв и от плацентата. Те не образуват кръвни клетки, но е възможно да се използват за даване на начало на клетките, които изграждат костите, сухожилията, бъбреците и черния дроб. Поради тази причина нерядко са част от лечението на дефекти и счупвания на костите, увреждания на нервната система, заболявания на ставите.

Съхраняване на стволови клетки в тъканни банки    

 

stvolovi-kletki-3.jpg
Стволови клетки - процедури!

За да запазят свойствата си и да могат да се използват при лечението на различни заболявания и проблемни състояния, стволовите клетки трябва след извличането си да се съхраняват в специални тъканни банки. Съществуват два вида тъканни банки – частни и публични. Нека да видим какво представляват въпросните тъканни банки и кой може да се възползва от съхраняваните в тях стволови клетки.

Частните тъканни банки позволяват на родителите да съхранят стволови клетки от своето новородено и да ги пазят за определен период от време. Има редица предимства в избора на частни тъканни банки за съхранението на вашите стволови клетки. На първо място, стволовите клетки са на разположение винаги, когато вашето дете се нуждае от тях. Те може да се използват и за лечението на близък роднина на вашия малчуган, след като се премине по необходимата процедура за одобрение и освобождаване на стволовите клетки. Частните тъканни банки полагат огромни усилия за правилното извличане и съхранение на стволовите клетки, за да може те да са максимално ефективни, в случай на необходимост от лечение с тях. И не на последно място – частните тъканни банки ви позволяват да използвате стволовите клетки винаги, когато се нуждаете от тях. Те се съхраняват единствено и само за вашето дете и семейство и никой друг няма право да ги използва без ваше знание.

Дарените в публичните тъканни банки стволови клетки могат да отидат за лечението на всеки един човек, който се нуждае от тях. Те не се пазят за дарителя и семейството му, които при нужда от подобно лечение трябва да чакат по общия ред и да се изправят пред риск от несъответствие между пациента и предоставените стволови клетки.

За процедурата пи извличане на стволови клетки от новородено

Процедурата по извличане на стволови клетки от кръвта и тъканта от пъпната пръв при новородените е напълно безопасна и безболезнена както за самите бебета, така и за родилките. Сигурни сме, че може би имате много въпроси, свързани с процедурата или съхранението на стволови клетки. Затова не се колебайте да се свържете с нашия екип, който ще ви разкаже цялата процедура и ще отговори на всеки ваш въпрос!

Стволови клетки – какво е тяхното приложение в медицинската сфера?

Кои са главните ползи и преимущества на лечението със стволови клетки?

Видове стволови клетки, използвани в съвременната медицинска практика

Съхраняване на стволови клетки в тъканни банки

За процедурата пи извличане на стволови клетки от новородено

Top