За пръв път в България беше освободена частно съхранена проба стволови клетки

Най-голямата българска тъканна банка „Биорегенерация“ освободи първата в страната ни частно съхранена проба стволови клетки. Тя беше транспортирана до болнично заведение в Грузия, за да бъде приложено при алогенна трансплантация. Реципиентът е дете, диагностицирано с аутизъм, а стволовите клетки са съхранени в тъканната банка при раждането на по-малката му сестричка. Резултати от вливката се очакват най-рано 3 месеца след трансплантацията.

proba-stvolovi-kletki-2.jpgЗамразените в България стволови клетки са транспортирани до лечебно заведение в Грузия със специализиран транспорт, в среда от течен азот, който поддържа необходимата температура в диапазон от -150 до -190 градуса.

Медиците от грузинския екип споделиха обратна връзка относно високото качество на пробата. Те подчертават, че благодарение на отлично изпълнената от българската тъканна банка процедура по извличане и съхранение на стволовите клетки, при размразяването на пробата е имало минимални загуби. При предоставената проба за лечение след размразяване е имало по-малко от 3% загуба на клетки, т.е. пробата е запазила почти 100% виталността на клетките.

 

Мая Стоева.jpgДнес сме горди, че сме първата частна тъканна банка, която освобождава проба в България. Очакваме с нетърпение да узнаем резултатите от трансплантацията в Грузия и родителите да ни зарадват с положителни новини.“ – споделя Мая Стоева, административен директор на биобанката.

В България все повече родители вземат важното решение да съхранят стволови клетки от пъпна връв за децата си при раждане. Всяка година Биорегенерация отчита положителен ръст на броя на желаещите да се възползват от услугата.

Още по темата: https://www.24chasa.bg/index.php/zdrave/article/12423227

Top