История на стволовите клетки в медицината

https://stemcells.bioregeneration.bg/uploads/images/headers/header-therapies_4k.jpg

Противно на популярните твърдения, че всички стволовоклетъчни терапии са нещо твърде ново и напълно експериментално, медицината разчита на уникалните им свой­­ства вече повече от половин век!

Всъщност всеки път, кога­то чуете за транс­план­тация на костен мозък, се касае именно за лечение със стволови клетки. Пър­ва­та такава операция датира от далечната 1956 г. В наши дни по света се извършват над 50 000 стволовоклетъчни трансплантации годишно.

За първи път стволови клетки от кръв от пъпна връв са изпозлвани за лечение през 1988 г., а до наши дни са направени вече над 30 хиляди такива операции.

Днес стволовите клетки дават шанс за излекуване при десетки живото­за­стра­ша­ващи заболявания, а по света се провеждат стотици клинични изпитвания на нови видове терапии.Много е важно обаче да се прави разграничение между вече проверените и доказани тера­пии и тези, които тепърва прохождат или са все още на експериментален етап.

 

Снимка 2 История на стволовите клетки в медицината.jpg

Първата успешна трансплантация на стволови клетки от костен мозък при хора е направена през 1956 г. в Ню Йорк, САЩ, от д-р Едуард Донал Томас, който успява да постигне пълно излекуване при пациент с остра левкемия с помощта на стволови клетки от неговия еднояйчен близнак. Това е началото на цяла нова епоха в лечението на най-разпространените онкологични заболявания - тези на кръвта.

През 1990 г. д-р Томас получава Нобелова награда за медицина за огромния си принос в развитието на костномозъчната тран­с­план­та­ция(на снимката, вляво).

 

Снимка 3 История на стволовите клетки в медицината.jpg 

През 1988 г. Матю Фароу, тогава 5-годишен, става първият човек в историята, спасен с помощта на стволови клетки от кръв от пъпна връв. Матю страда от рядката Анемия на Фанкони - зло­ка­чест­ве­­нозаболяване на кръвта, а безценният материал за лечението му е получен от кръвта от пъпната връв при раждането на неговата се­стрич­ка. Уникалната операция е извършена в Париж от меж­ду­на­ро­ден екип, воден от американския учен д-р Хал Броксмайер и френската лекарка д-р Елиан Глюкман.

Днес Матю Фатоу (на снимката заедно със съпругата и сина си) е напълно здрав и пълноценен човек, посветил живота си на разяснителни кампании за безценните свойства на стволовите клетки от кръв от пъпна връв, спасили живота му.

 

 

Top