Иновативна терапия със стволови клетки подобрява състоянието на Сашко от Перник

Снимка: в-к "България Днес"

Иновативна терапия със собствени стволови клетки подобрява когнитивните способности на Сашко от Перник. Припомняме, че 12-годишното дете беше в неизвестност в продължение на девет дни през ноември миналата година. То е диагностицирано с разстройство от аутистичния спектър. Пред вестник „България Днес“ неговият баща Александър Цветанов споделя:

„Засега процедурите имат много добър ефект. Сашко започна да разбира повече, говори и дори рисува картини. Истинският ефект ще се види 3 месеца след последната вливка, която е на 28 август. Обнадежден съм, защото постоянно комуникирам с други български родители, които останаха много доволни от процедурите.“

Стволовите клетки, които лекарите вливат в спиналната артерия на момчето, са собствени и са извлечени под пълна упойка от костния мозък от таза на детето. Терапията се извършва в Нови Сад, Сърбия. Цветанов подчертава, че там има световноизвестни професори, на които се доверяват много български родители, чиито деца се повлияват много ефективно от метода.

Други новини

Top